میتوان با تدبیر مناسب آسم را مهار کرد. هدف از درمان آسم اجتناب از مواد آغازکننده علائم آسم و همچنین کنترل التهاب مجاری تنفسی که باع تنگی نفس میشود است.
درمان آسم با کنترل آسم
اولین مرحله در درمان آسم تغییر محیط زندگی است. افراد آسمی نمیتوانند از محیط اطراف فرار کنند، اما با کمی تغییر در محیط می توانند سلامتی خود را حفظ کنند. با تغییرات زیر در محیط و نحوه زندگی می توان احتمال حمله آسم را کاهش داد:
- تمیز کردن خانه از گرد و غبار
- اجتناب است پر ،مو و فضولات حیوانات
- شست و شوی مرتب ملافه ها،بالش و روکش تشک با آب گرم
- استفاده از تهویه مناسب هوا
- و عدم استفاده از فرش در اتاق خواب.
شما میتوانید سوالات خود را از بهترین پزشکان متخصص بپرسید
بیشتر بدانید:
درمان دارویی و اسپری آسم
در بیماری آسم بیشتر بر درمان دارویی تأکید میشود اما درمان های غیر دارویی نیز قابل استفاده هستند.
داروهای اصلی آسم را می توان به دو دسته تقسیم کرد:
- اسپری گشاد کننده های مجاری تنفسی (نایژه ها) یا همان داروهای کوتاه اثر که عمدتاً از طریق شل کردن عضلات صاف مجاری هوایی باعث برطرف شدن سریع علائم آسم میشوند.
این داروها به صورت اسپری یا خوراکی تجویز می شوند و در چند دقیقه اثر خود را بر جای میگذارند.
این داروها برای جلوگیری از آسم ناشی از ورزش مؤثرند و کمی قبل از ورزش استفاده می شوند. - اسپری های سالبوتامول و آلبوترول ااز این دسته هستند.
بیشتر بدانید:
ذات الریه و پنومونی: درمان و علت پنومونی و پیشگیری از آن چگونه است؟
دسته دیگر اسپری های طولانی اثر یا همان کنترل کننده ها هستند که التهاب مجاری هوایی بیمار را مهار میکنند. افراد با آسم دائم نیاز به دارو های طولانی اثر دارند. از مهم ترین داروهای طولانی اثر که بسیار موثر هستند می توان به اسپری های کورتون اشاره کرد.
اسپری کورتون ها با کاهش التهاب مجاری تنفسی در جلوگیری از حملات آسم بسیار مؤثرند.درمان طولانی مدت با کورتون خوراکی (نه اسپری کورتون) در افراد سالخورده موجب افزایش فشار خون، ظهور دیابت، افزایش وزن و پوکی استخوان می شوند. در افراد پیر مبتلا به آسم که برای طولانی مدت کورتون خوراکی دریافت میکنند، توصیه میشود که از داروی “بیس فسفنات” برای تقویت استخوان ها به همراه ویتامین D و مکمل های کلسیم استفاده کنند.شاید آسم تا اخر عمر همراه افراد باشد اما را های درمان آسم وجود دارد که احتمال بروز حمله آن را کاهش می دهد.
این راه های درمان آسم عبارتند از:
- آموزش درباره بیماری آسم و چگونگی کنترل آن
- استفاده از داروها تحت نظارت پزشک معالج
- اجتناب از عواملی که حمله آسم را بدتر میکنند
- انجام معاینات پزشکی منظم و مدیریت بیماری با کمک پزشک معالج.
آسم گاهی با گذشت زمان علائم تشدید میشود، و در تعداد زیادی از موارد هم ممکن است بهبود پیدا کند ، اما با مدیریت مناسب نحوه زندگی و مدیریت درمان، اغلب بیماران دارای زندگی طبیعی خواهند بود.افراد کهن سال با آسم شدید ممکن است دورههایی از افسردگی و اضطراب را تجربه کنند اما با دارودرمانی مناسب کیفیت زندگی افراد پیر آسمی بهبود مییابد.
بیشتر بدانید:
درمان اورژانسی حمله آسم
- در مورد حمله شدید آسم درمان اورژانسی ضرورت دارد.
- این درمان آسم در بیمارستان صورت میگیرد و شامل استفاده از اسپری های آسم متسع کننده های نایژه ها (برونکودیلاتورها)، اسپری های آسم کورتیکواستروئید و تجویز اکسیژن برای حفظ تنفس طبیعی است.
- تعلل در درمان فوری آسم میتواند منجر به نارسایی تنفسی و قطع تنفس شود.
- برای پرستار مراقبت کننده از بیمار آسمی حائز اهمیت است که به طور کامل علائم بیماری و حمله آسم را بشناسد.
- همچنین پرستار باید بداند که بیمار داروهای خود را کجا نگه داری می کند.
- در اولین علائم حمله آسم پرستار باید: بیمار را در وضعیت نشسته (نشسته راست) قرار دهد، آرامش او را حفظ کند و او را تنها نگذارد. از بیمار بخواهد ۴ پاف (Puff) از اسپری آسم استفاده کند. یک پاف در همان لحظه استفاده کرده و بعد از هر پاف 4 بار نفس بکشد.
این مقاله خوب بود؟ 5
1